21.2 C
Kavala
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού γάτας

Δημοφιλή

Γνωρίστε τον θείο Σάκη

Γεια σας!! Είμαι ο Σάκης Τσίρος, γνωστός σε όλους σας και ως ''θείος Σάκης''.

Ο ”Ζαχαρίας” διηγείται την διάσωσή του από τον Θείο Σάκη

Ζούσα αδέσποτος,αρκετά χρόνια, κοντά στο κέντρο της πόλης,σε μέρος που είχε πολύ κίνηση από αυτοκίνητα. Και πάντα όλοι βιαστικοί!!Είχα μάθει από μικρός, να προσέχω.Όμως, ένα...

Το δώρο τους από την Farmina Pet Foods Hellas, παρέλαβαν ο θείος Σάκης και η ”Ντάλια” από το “Χόμπυ pet shop”

...ο θείος Σάκης...η ''Ντάλια''.... ... και όλα τα ψιψίνια που φροντίζει... .... λένε ευχαριστώ!!! -Δεν ήθελα να πάω...

Πως ο θείος Σάκης έσωσε την όμορφη ”Ντάλια”!!

Αυτή η κούκλα...είναι η ''Ντάλια''!!...♥️Bρέθηκε στον δρόμο μου τον Απρίλιο του '17 υποφέροντας από αναπνευστικά προβλήματα.Όταν την βρήκα, υπολογίζεται να ήταν περίπου ενάμιση χρονών.Την...

Τι είναι η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας (FLUTD)  ;

Η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας αναφέρεται σε διάφορες συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη ή και την ουρήθρα της γάτας. Οι γάτες με τη νόσο αυτή είναι συνήθως μεσήλικες, στειρωμένες και υπέρβαρες. Πιθανές αιτίες θα μπορούσαν να είναι η ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας, ο σπασμός της ουρήθρας, τα βύσματα της ουρήθρας, η ουρολιθίαση, η ουρολοίμωξη, τα νεοπλάσματα και η στένωση της ουρήθρας. Δεδομένου ότι οι διαταραχές αυτές έχουν παρόμοια συμπτώματα, πρόσθετες εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διάγνωση.

Η έμφραξη της ουρήθρας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Η έμφραξη συναντάται κατά κανόνα στους γάτους και πολύ σπανιότερα στις γάτες, καθώς αυτές διαθέτουν κοντύτερη και ευθύτερη ουρήθρα.

Σημεία και συμπτώματα

 • Συχνές διαδρομές προς την αμμολεκάνη
 • Αίμα στα ούρα
 • Πόνος και δυσκολία στην ούρηση
 • Ούρηση σε ακατάλληλα μέρη (εκτός αμμολεκάνης)
 • Υπερβολική αυτοπεριποίηση (ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων)
 • Αλλαγές στην συμπεριφορά, όπως ευερεθιστότητα

Αιτίες νόσου του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας (FLUTD)

Ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας (FIC). Η πιο κοινή αιτία FLUTD στις γάτες κάτω των 10 ετών, προκαλείται από μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης άγνωστης αιτιολογίας. Είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ουροποιητικού και νευρικού συστήματος με το οξύ ή χρόνιο στρες να αποτελεί προδιαθετικό παράγοντα. Ωστόσο η ακριβής αιτία αυτής της κατάστασης παραμένει άγνωστη και έτσι η διάγνωση της γίνεται μέσω του αποκλεισμού άλλων αιτιών από τον κτηνίατρο.

Ουρολιθίαση. Είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία FLUTD στη γάτα και μπορεί να προσβάλει και την ανώτερη ουροφόρο οδό. Εμφανίζεται συχνότερα σε μεγάλης ηλικίας, παχύσαρκες με μειωμένη κινητική δραστηριότητα γάτες. Η διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη νερού και η φυλή αποτελούν επίσης προδιαθετικούς παράγοντες. Οι συχνότερα εμφανιζόμενοι λίθοι είναι ουρόλιθοι στρουβίτη και οξαλικού ασβεστίου όπως σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν λίθοι φωσφορικού ασβεστίου, κυστίνης και ουρικού αμμωνίου.

Έμφραξη της ουρήθρας. Συμβαίνει όταν μια πέτρα (ουρόλιθος) ή  ένα βύσμα της ουρήθρας ενσφηνωθεί στην ουρήθρα με αποτέλεσμα να  εμποδίζει την ούρηση και είναι ένα επείγον περιστατικό.

Ουρολοίμωξη. Βακτηριακές μολύνσεις τείνουν να εμφανίζονται σε γάτες ηλικία άνω των 10 ετών και είναι λιγότερο συχνές σε μικρότερες ηλικίες.

Ανατομικά Ελαττώματα. Με τον τραυματισμό της ουρήθρας μπορεί να δημιουργηθεί ινώδης ιστός με αποτέλεσμα η ουρήθρα της γάτας να γίνει πάρα πολύ στενή και να υπάρχει δυσκολία στην ούρηση.

Οι όγκοι (νεοπλασία). Αν και οι όγκοι στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης είναι σπάνιοι, μπορούν να εμφανίσουν καρκίνωμα του μεταβατικού επιθηλίου, αδενοκαρκίνωμα, λειωμύωμα και λέμφωμα. Η διάγνωση γίνεται με τον εντοπισμό της μάζας με υπέρηχο ή κυστεοσκόπηση και τη λήψη βιοψίας. Τα νεοπλασματικά κύτταρα σπανίως εμφανίζονται στα ούρα.

Διαγνωστική προσέγγιση FLUTD

Ανάλυση ούρων. Με την ανάλυση των ούρων και την εξέταση του ιζήματος μπορεί να παρατηρηθούν:

 • Η ύπαρξη αυξημένου αριθμού κρυστάλλων που προδιαθέτουν σε ουρολιθίαση
 • Η ύπαρξη πυοσφαιρίων, ερυθροκυττάρων και βακτηριακού πληθυσμού που είναι ένδειξη ουρολοίμωξης
 • Ύπαρξη γλυκόζης ή κετονών που μπορεί να υποδηλώνουν σακχαρώδη διαβήτη
 • Το χαμηλό ειδικό βάρος του ούρου μπορεί να υποδηλώνει κάποιο συστηματικό νόσημα όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ο υπερθυρεοειδισμός.

Η καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα μπορεί να απαιτούνται, για να καθοριστεί αν μια ουρολοίμωξη προκαλεί τα συμπτώματα.

Εξετάσεις αίματος. Μαζί με την ανάλυση ούρων, οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις αξιολογούν συμπληρωματικά την κατάσταση για τη διαπίστωση τυχόν ύπαρξης συστηματικού νοσήματος. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να παρέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα γενική υγεία της γάτας  ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

Ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν να εντοπιστούν ακτινοσκιεροί λίθοι στην ουροδόχο κύστη.

Υπερηχογράφημα. Η υπερηχοτομογραφική εξέταση κοιλίας παρέχει πληροφορίες για την εκτίμηση του σχήματος, του μεγέθους και του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, όπως και για την παρουσία λίθων, ιζήματος ή μορφωμάτων μέσα σε αυτήν.

Κυστεοσκόπηση. Παρέχει άμεση απεικόνιση της ουροδόχου κύστης για διάγνωση, θεραπεία και λήψη βιοψιών.

Θεραπεία

Ανάλογα με το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τις εργαστηριακές εξετάσεις και  τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων θα διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πώς μπορώ να μειώσω τις πιθανότητες εμφάνισης FLUTD;

 • Κρατήστε την αμμολεκάνη σας καθαρή και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ακόμη μια παραπάνω από τον αριθμό των γατών στο σπίτι.
 • Βεβαιωθείτε ότι η αμμολεκάνη που διαθέτετε είναι τουλάχιστον 1,5 φορά το μήκος της γάτας σας.
 • Τοποθετήστε την αμμολεκάνη σε ένα ήσυχο μέρος.
 • Μεριμνήστε ώστε να υπάρχει νερό συνεχώς διαθέσιμο για τη γάτα σας ανά πάσα στιγμή. Μερικές γάτες προτιμούν τρεχούμενο νερό, όπως από ένα σιντριβάνι.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι περιβαλλοντικές ανάγκες της γάτας σας πληρούνται ( ονυχοδρόμια, παιχνίδια, κρυψώνες).
 • Διατηρήστε το βάρος της γάτας σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά ή τη ρουτίνα της γάτας σας.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ροή Θεμάτων

Η μικρή και όμορφη ιστορία του “Τόλη” που έγινε “Sokratis”

Ο μικρός ''Τόλης'', διασώθηκε από τον αφιλόξενο δρόμο τον Μάιο του '21.  Φοβισμένος, πεινασμένος και μόνος, διασώθηκε μέσα από κινητήρα αυτοκινήτου, που είχε μπει να...

“Δάφνη”: Μετά το ατύχημα, σ’ ένα υπέροχο σπίτι!

Η ''Δάφνη'', ήταν μία αδέσποτη γατούλα που ζούσε σε εξωτερικό μέρος σίτισης. Από πολύ μικρή είχε μάθει εκεί. Όλοι ξέρουμε τους κινδύνους που παραμονεύουν στον αφιλόξενο...

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ: 23χρονος στην Πάτρα, θα οδηγηθεί στην φυλακή για την θανάτωση γάτας

23χρονος, που συνελήφθη την Δευτέρα, θα οδηγηθεί στην φυλακή μετά την ομολογία του ότι έσφαξε μια γάτα στην περιοχή του νότιου πάρκου στην Πάτρα,...

Το δώρο του θείου Σάκη στην ”Δώρα”!

Στα μέσα Μαρτίου 2021, βρέθηκε στα χέρια μου αυτό το πλασματάκι. Βραδάκι, και λίγο βρεγμένη...αφού είχε προηγηθεί μία μικρή βροχόπτωση...και απεγνωσμένα γυρνούσε στον αφιλόξενο...

Τι είναι ο ιός ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών;

Η "Ρόζα" που φιλοξενεί ο Θείος Σάκης είχε διαγνωστεί με αυτόν τον ιό.Έπειτα από πολυήμερη φροντίδα η Ρόζα βρήκε και πάλι τον...

Αξίζει να το διαβάσεις