spot_img
spot_img

Πώς να είναι ήρεμη η γάτα μου όταν έχω καλεσμένους στο σπίτι;

Η κοινωνικοποίηση της γάτας είναι ιδιαίτερα σημαντική από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής της.

Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, καλό είναι να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίησή της, ώστε να μεγαλώσει χωρίς άγχος και φοβίες.

Ίσως από τις πιο στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει μια γάτα είναι η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Ειδικά τις περιόδους των γιορτών, που όλοι καλούμε σπίτι μας αγαπημένους φίλους και φίλες, επικρατεί αρκετή φασαρία. Αυτή τη φασαρία και την πολυκοσμία μπορεί το μικρό μας κατοικίδιο να μην την αντέχει και να φτάσει σε σημείο να το τρομοκρατεί. Σκεφτείτε τον εαυτό σας, αν βρισκόσασταν σε ένα μεγάλο σπίτι με πολλούς άγνωστους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν πολλή φασαρία, μιλούσαν δυνατά και γελούσαν, προσπαθούσαν να σας σηκώσουν ψηλά και να σας χαϊδέψουν, πώς θα αντιδρούσατε. Μάλλον θα σας έπιανε πανικός. Κάπως έτσι βλέπουν τα πράγματα και οι γάτες και σαν πλάσματα της ρουτίνας και της συνήθειας τους φαντάζει αδιανόητο να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω.

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να μη φοβάται τους καλεσμένους σας; Ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να δημιουργήσετε ένα μικρό και άνετο καταφύγιο για το γατάκι σας. Σε κάποιο λίγο πιο ήσυχο σημείο του σπιτιού μπορείτε να τοποθετήσετε το κρεβατάκι της, μερικά παιχνίδια και να αποφύγετε το δυνατό φωτισμό. Είναι κάτι που σίγουρα η γάτα σας θα εκτιμήσει οπότε δώστε της όσο χώρο και χρόνο χρειάζεται. Αν θέλετε, επίσης, μπορείτε να της αφήσετε ένα έξτρα μπολάκι με νερό και φαγητό κάπου εκεί κοντά για να μην αναγκαστεί να έρθει σε επαφή με τους καλεσμένους αν δεν το θέλει.

Πριν την άφιξη των καλεσμένων μπορείτε να περιορίσετε για λίγο τη γάτα σας σε ένα χώρο ώστε να μην το σκάσει από την πόρτα. Κανείς δε θέλει να αρχίσει τα κυνηγητά σε όλη την πολυκατοικία χρονιάρες μέρες. Με αυτόν τον τρόπο, δίνετε στη γάτα σας τον χρόνο που θέλει για να συνηθίσει την παρουσία των φίλων σας και της επιτρέπετε να βγει από το “ασφαλές” σημείο της όποτε είναι πραγματικά έτοιμη.

Ένα ακόμη έξυπνο tip είναι να τοποθετήσετε κοντά στο παράθυρο είτε το ονυχοδρόμιο της είτε ένα επιτοίχιο καθισματάκι για να μπορεί αφενός να σας επιβλέπει από εκεί ψηλά, αφετέρου να μπορεί να κουτσομπολεύει τον έξω κόσμο. Οι γάτες αγαπούν τα ψηλά μέρη και είναι κάτι που θα τη βοηθήσει να παραμείνει ήρεμη και να μη φοβάται τους καλεσμένους και τα ξαφνικά τους χάδια.

Βέβαια, αν δείτε ότι η γάτα σας είναι πραγματικά πολύ αγχωμένη και φοβισμένη, τότε μπορείτε να της δώσετε catnip, ένα βότανο για γάτες που χρησιμοποιείται σε παρόμοιες περιπτώσεις για τις βοηθήσει να ηρεμήσουν.

Ωστόσο, πριν επιλέξετε τη λύση του catnip ίσως είναι συνετό να γνωρίσει η γατούλα σας, σταδιακά τους φίλους σας. Αν τους δει ξαφνικά μέσα στο σπίτι είναι λογικό να φρικάρει. Οπότε, πριν κάνετε ένα μεγάλο τραπέζι, καλέστε τους έναν έναν για μπορέσει να μάθει τη φυσιογνωμία τους, τη μυρωδιά τους και το ηχόχρωμα της φωνής τους.

Για να νιώσει το κατοικίδιό σας καλύτερα, μπορείτε να βάλετε τους καλεσμένους σας να το δωροδοκήσουν. Ας της δώσουν την αγαπημένη της λιχουδιά ή ας της κουνήσουν το αγαπημένο της ραβδί με πούπουλα για να παίξουν. Το πιο πιθανό είναι σιγά σιγά να τους συνηθίσει και να τους αφήσει να την χαϊδέψουν λίγο. Για λίγο όμως! Είπαμε, οι γάτες δεν “σηκώνουν” πολλά πολλά!

Για να είσαστε, όμως, δίκαιοι απέναντι στη γατούλα σας, θα πρέπει να “εκπαιδεύσετε” και τους φίλους σας όταν έρθουν σπίτι σας. Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να την πιάνουν και να την σηκώνουν ψηλά. Εκείνη θα πρέπει να τους πλησιάσει πρώτα και να τους επιτρέψει λίγα χάδια. Αν δεν τους πλησιάσει, δεν πρέπει να τρέχουν από πίσω της για να την πιάσουν με το ζόρι. Είναι κάτι που θα κάνει τη γάτα σας να φοβηθεί ακόμα περισσότερο και σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλετε. Επίσης, καλό είναι να αποφύγουν οι φίλοι σας να καθίσουν στο αγαπημένο της σημείο στον καναπέ γιατί μάλλον θα τους αντιπαθήσει. Κρατήστε χαμηλούς τόνους και αποφύγετε την πολλή φασαρία για να είστε όλοι ήρεμοι.

Θυμηθείτε ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σταδιακά. Μην πιέσετε καταστάσεις γιατί δε θα πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε και η γάτα σας θα παραμείνει φοβισμένη και αγχωμένη. Προτιμήστε να φέρετε σπίτι ένα άτομο τη φορά, πριν αποφασίσετε να κάνετε μια μεγάλη μάζωξη. Να είστε σίγουροι ότι ακόμα και ένα μικρό βήμα τη φορά θα σας φέρνει όλο και πιο κοντά στο στόχο σας.

ΠΗΓΗ: https://www.topetmou.gr

τελευταια αρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img