spot_img
spot_img

Μαύρη γάτα: Ένα παρεξηγημένο πλάσμα

Είναι σίγουρα η πιο λατρεμένη και παρεξηγημένη γατούλα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μαύρες γάτες και ποια είναι τα φανταστικά μυστικά τους;

Από τον συσχετισμό τους κατά τον Μεσαίωνα με την μαύρη μαγεία και τις μάγισσες, μέχρι τις   προειδοποιήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων για την κακοτυχία που φέρνουν,  οι μαύρες γάτες σίγουρα δεν έχουν περάσει και λίγα. Κι όμως παρά τις προσπάθειες να «καθαρίσει» το όνομά τους μέσα από την τέχνη, τις αναρτήσεις στα social media, αλλά και την… κοινή λογική, πολλοί είναι ακόμα αυτοί που βλέπουν αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα με δυσπιστία.

Κι όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα να μάθουμε για αυτές τις υπέροχες γάτες, εκτός από τον συσχετισμό τους με την γρουσουζιά, τις μάγισσες ή το Halloween. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι  συναρπαστικές πληροφορίες για τα συγκεκριμένα αιλουροειδή;

1. Κι όμως οι μαύρες γάτες αποτελούν συνώνυμο της τύχης σε ορισμένους πολιτισμούς

Καλά διαβάσατε! Ενώ οι μαύρες γάτες, στον δυτικό πολιτισμό έχουν συσχετιστεί με τη γρουσουζιά και τη δεισιδαιμονία, σε άλλα μέρη του κόσμου θεωρούνται σύμβολα καλής τύχης. Στην αρχαία Αίγυπτο, για παράδειγμα, οι μαύρες γάτες ήταν σεβαστές και πιστεύεται ότι έφερναν ευλογία στους ιδιοκτήτες τους. Στην ιαπωνική λαογραφία, μια μαύρη γάτα θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη, ενώ στην Σκωτία πιστεύουν πως εάν μια μαύρη γάτα εμφανιστεί στην πόρτα τους, θα κερδίσουν χρήματα.

2. Είναι ανθεκτικές και προσαρμόζονται εύκολα

Οι μαύρες γάτες έχουν προσαρμοστεί καλά σε διάφορα περιβάλλοντα, γι’ αυτό και τις βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο. Ερευνητές ανακάλυψαν πως οι γενετικές μεταλλάξεις που κάνουν τις γάτες να έχουν μαύρο τρίχωμα, μπορεί να τους προσφέρουν προστασία από τις ασθένειες.

3. Υπάρχει ημέρα αφιερωμένη σε αυτές

Η 17η Αυγούστου είναι επίσημα γνωστή ως «Ημέρα Εκτίμησης της Μαύρης Γάτας». Αυτή η ημέρα αποτελεί την τέλεια αφορμή για να δώσετε στην μαύρη γάτα σας λίγη επιπλέον αγάπη, προσοχή και πολλά παιχνίδια!

4. Έχουν μοναδικές προσωπικότητες

Ακριβώς όπως οι γάτες οποιουδήποτε άλλου χρώματος, οι μαύρες γάτες έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες. Κάποιες μπορεί να είναι παιχνιδιάρες και εξωστρεφείς, ενώ άλλες είναι πιο συγκρατημένες και εσωστρεφείς. Όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα και το πως έχουν μεγαλώσει.

5. Η σχέση τους με την εκκλησία είναι… ιδιαίτερη

Η δεισιδαιμονία γύρω από την κακοτυχία και τη σύνδεσή τους με κακά πνεύματα, ξεκίνησε από τον Πάπα Γρηγόριο IX, ο οποίος αποφάσισε έτσι, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να ανακηρύξει πως οι μαύρες γάτες είναι διαβολικές. Σίγουρα, η κοινή λογική δεν αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό εκείνης της εποχής

6. Αποτελούν υπέροχα κατοικίδια

Οι μαύρες γάτες μπορούν να γίνουν φανταστικά κατοικίδια. Είναι πιστές, στοργικές και συχνά δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Η εντυπωσιακή τους εμφάνιση και ο χαρακτήρας τους τις καθιστούν μια δημοφιλή επιλογή για τους λάτρεις των κατοικίδιων.

7. Σίγουρα ΔΕΝ είναι κουτσομπόλες

Οι πουριτανοί, περίπου το 1600 μ.Χ.,  πίστευαν πως οι μάγισσες μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε μαύρες γάτες για να κατασκοπεύουν τους γείτονές τους. Σίγουρα, πιστεύουμε πως στις μέρες μας οι μαύρες γάτες έχουν πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να κουτσομπολεύουν!

8. Μέχρι και σήμερα υποφέρουν από τη φήμη τους

Είναι γεγονός πως οι μαύρες γάτες υιοθετούνται πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με τις υπόλοιπες, εξαιτίας του χρώματος του τριχώματός τους.

9. Υπάρχουν 22 φυλές μαύρης γάτας

Η Ένωση Cat Fanciers’ Association έχει αναγνωρίσει 22 ράτσες. Μπορούμε να δούμε μαύρο τρίχωμα στις γάτες Περσίας, στις γάτες Νορβηγικού Δάσους, στη γάτα Ραγκαμάφιν, στη Σκωτσέζικη γάτα Φολντ, στην Ιαπωνική γάτα Μπομπτέιλ και πολλές ακόμα φυλές. Η πιο εμβληματική απ’ όλες όμως ίσως να θεωρείται η μαύρη γάτα της Βομβάης, η οποία μοιάζει με μινιατούρα μαύρου πάνθηρα

10. Οι περισσότερες μαύρες γάτες έχουν κίτρινα μάτια

Αυτό το συγκεκριμένο γονίδιο της μαύρης γάτας, δε δημιουργεί μόνο μαύρη γούνα και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Η περίσσεια μελανίνης κάνει επίσης τα μάτια αυτών των γατών να είναι αυτό το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο, έως χάλκινο κεχριμπαρένιο χρώμα που έχουμε γνωρίσει.

11  Στην Ιαπωνία, οι μαύρες γάτες έχουν το δικό τους καφέ

Οι Ιάπωνες έδειξαν την αγάπη τους για τα σκουρόχρωμα αιλουροειδή, δημιουργώντας το πρώτο καφέ στον κόσμο για γάτες, αφιερωμένο στις μαύρες γάτες. Στο Nekobiyaka στο Himeji της Ιαπωνίας, μπορείτε να χαλαρώσετε άνετα σε έναν χώρο κατάλληλο για τα πιο βασιλικά ζώα, ενώ είστε περιτριγυρισμένοι από μαύρες γάτες.

Ίσως τελικά το πιο σημαντικό γεγονός από όλα είναι ότι οι μαύρες γάτες, όπως όλες οι γάτες, αξίζουν αγάπη, φροντίδα και σεβασμό. Οι δεισιδαιμονίες που τις περιβάλλουν είναι αβάσιμες και κάθε μαύρη γάτα είναι μοναδική και ξεχωριστή με τον δικό της τρόπο.

ΠΗΓΗ: https://animal.gr

τελευταια αρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img