spot_img
spot_img

Η γλώσσα της γάτας

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα πλάσματα και έχουν μοναδικούς τρόπους να δείχνουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους στους ανθρώπους τους.

Ένας από αυτούς είναι το γλείψιμο. Ας το παραδεχτούμε, όταν μας γλείφει η γάτα μας νιώθουμε ευλογημένοι, καθώς η εξοχότητά της μας δίνει σημασία και επιδεικνύει κάποιου είδους στοργή προς το πρόσωπό μας. Θα είναι ψέμα, όμως, αν δεν παραδεχτούμε και το γεγονός ότι η αίσθηση της τραχειάς, σαν γυαλόχαρτο γλώσσας της στο δέρμα μας, είναι κάπως άβολη. Εσείς έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η γλώσσα της γάτας σας είναι σαγρέ;

Η ανατομία της γλώσσας

Η γλώσσα της γάτας σας είναι καλυμμένη με μικροσκοπικά αγκαθάκια που ονομάζονται θηλές. Οι θηλές αυτές είναι φτιαγμένες από κερατίνη, από την ουσία, δηλαδή, που βρίσκεται και στα ανθρώπινα νύχια. Ο λόγος που νιώθετε σα να σας χαϊδεύει κάποιος με γυαλόχαρτο την ώρα που σας γλείφει η γάτα σας το χέρι, είναι αυτές οι θηλές. Ο λόγος υπάρξής τους είναι να βοηθούν τη γάτα να μαζεύει τη βρωμιά και τις τρίχες από τη γούνα της όταν καθαρίζεταi. Ακόμα, τη βοηθούν να τραβήξει το κρέας από τα κόκαλα των θηραμάτων της.

Η Alexis Noel, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Georgia Tech, εμπνεύστηκε από τη γάτα της Murphy και τη γλώσσα της, για να μελετήσει τις γατίσιες γλώσσες κατασκευάζοντας μια ρέπλικα της αγκαθωτής δομής της. Εξέτασε ένα δείγμα γατίσιας γλώσσας και στη συνέχεια το αναδημιούργησε με την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε κλίμακα 1:400.

Σημασία για την υγιεινή και την καθαριότητα

Η γλώσσα της γάτας είναι ειδικά φτιαγμένη για να τη βοηθά να καθαρίζεται σωστά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα όργανο πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε χτένα ή βούρτσα. Η Noel εξηγεί ότι κάθε αγκαθάκι έχει το σχήμα ενός μίνι-γατονυχιού και η άκρη του είναι ιδιαίτερα μυτερή. Έτσι, τα αγκαθάκια της γλώσσας της γάτας μπορούν να διαπεράσουν και να ξεμπλέξουν κάθε κόμπο στο τρίχωμά της.

Στη συνέχεια, η Noel έκανε μια προσομοίωση με την τεχνητή μεγάλη γλώσσα να σέρνεται πάνω σε ψεύτικη γούνα. Αν είχαμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη βούρτσα, θα έπρεπε μετά να τραβήξουμε τις τρίχες που θα είχαν μπλεχτεί στις μύτες της για να την καθαρίσουμε. Το μοντέλο-γλώσσα της Noel, όμως, καθαρίστηκε εύκολα περνώντας ένα δάχτυλο πάνω από την επιφάνειά του ακολουθώντας την κατεύθυνση με των αγκαθιών.

Φυσικά, οι οικόσιτες γάτες δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να ξεκολλήσουν το κρέας από το θήραμά τους. Παρόλα αυτά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι συνεχίζουν να γλείφονται και να καθαρίζονται προσεχτικά μετά από κάθε γεύμα. Αυτή η συνήθεια είναι απομεινάρι της άγριας φύσης των γατών, μέρος της οποίας είναι να παραμένουν καθαρές ώστε να μην μυρίζουν τροφή. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια τεχνική επιβίωσης που τις κρατά κρυμμένες και ασφαλείς από τους θηρευτές.

Ακόμα, το καθάρισμα με τη γλώσσα βοηθά τις γάτες να παραμένουν δροσερές όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Καλλωπισμός ως τεχνική ανακούφισης

Οι γάτες συχνά μπορεί να καθαρίζουν το τρίχωμά τους με σκοπό να νιώσουν καλύτερα και να ανακουφιστούν από το άγχος και το στρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως όταν συντρέχουν σωματικοί ή συμπεριφορικοί λόγοι, μπορεί μια γάτα να το παρακάνει, με αποτέλεσμα να αποκτήσει φαλακρά σημεία στο σώμα της. Αυτή η υπερβολική εκδοχή του καλλωπισμού λέγεται ψυχογενής αλωπεκία. Ως γατοκηδεμόνας μπορεί να μην πιάσετε τη γάτα σας στα πράσα να το κάνει αυτό, αλλά να παρατηρήσετε εκ των υστέρων τα φαλακρά σημεία.

Τη βοηθάει να πίνει

Η γατογλώσσα είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθά τη γάτα μας να πιει νερό. Επιστήμονες του MIT διεξήγαγαν μια έρευνα σχετικά με τη φυσική δυναμική του τρόπου με τον οποίο πίνουν οι γάτες νερό. Μελέτησαν βίντεο από γάτες που έπιναν νερό για να αναλύσουν το πώς τινάζουν το νερό με το πάνω μέρος της άκρης της γλώσσας τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πάνω επιφάνεια της γατογλώσσας είναι η μόνη επιφάνεια που ακουμπά το υγρό. Αντίθετα με τους σκύλους, οι γάτες δεν βουτούν τη γλώσσα σαν κουτάλα στο νερό. Ο τρόπος με τον οποίο πετούν το νερό μέσα στο στόμα τους είναι πιο κομψός και προσεχτικός, καθώς η λεία άκρη της γλώσσας ίσα που ακουμπά την επιφάνεια του υγρού πριν την τραβήξει η γάτα ξανά μέσα. Με αυτόν τον τρόπο, μία στήλη υγρού σχηματίζεται ανάμεσα στη γλώσσα που κινείται και στην επιφάνεια του υγρού. Ύστερα, η γάτα κλείνει το στόμα της και καταπίνει το υγρό, διατηρώντας στεγνό το πηγούνι της.

Συμπεράσματα: Επομένως, η γάτα χρειάζεται την τραχειά γλώσσα της για τους εξής λόγους: για να πίνει νερό, να καθαρίζεται, και να τρώει τα θηράματά της. Παρά την σαν γυαλόχαρτο υφή της, η γλώσσα της γάτας τη βοηθά να μας δείξει την αγάπη της. Ας τη συνηθίσουμε, λοιπόν!

ΠΗΓΗ: https://www.topetmou.gr

τελευταια αρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img