spot_img
spot_img

Γάτα και χρόνια νεφρική νόσος

Ως χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία-ανεπάρκεια του ενός ή και των δύο νεφρών, εφόσον παρατηρείται για αρκετούς μήνες. Πρόκειται για κοινή πάθηση, η οποία εκτιμάται ότι πλήττει περίπου 1 στις 3 γάτες.

Τα νεφρά της γάτας συμβάλλουν καθοριστικά στην απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων από την κυκλοφορία του αίματος, τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών, την παραγωγή ή την ενεργοποίηση σημαντικών ορμονών καθώς και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Όταν τα νεφρά της γάτας αδυνατούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, η ΧΝΝ μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα.

Ποια είναι τα αίτια της νεφρικής νόσου στις γάτες;

Η αιτία που προκαλεί τη ΧΝΝ στις γάτες είναι συχνά άγνωστη. Ωστόσο, είναι πιθανό να ευθύνονται διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο η γάτα σας να αναπτύξει νεφρική νόσο:

Ηλικία

Η πιθανότητα εκδήλωσης νεφροπάθειας αυξάνεται καθώς οι γάτες μεγαλώνουν.

Διατροφή

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη της ΧΝΝ στις γάτες.

Γενετική

Ο κίνδυνος εκδήλωσης ΧΝΝ είναι υψηλότερος σε ορισμένες φυλές γατών (π.χ. Περσικές).

Ασθένεια

Άλλες ασθένειες και προβλήματα υγείας μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση της ΧΝΝ στις γάτες.

Αφυδάτωση

Κάθε πάθηση η οποία προκαλεί αφυδάτωση (π.χ. έμετος, διάρροια, σοκ) μπορεί να επιδεινώσει τη νεφρική λειτουργία και να συμβάλει στην εξέλιξη της ΧΝΝ.

Έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας στη γάτα σας

Ο εντοπισμός της ΧΝΝ πριν γίνουν εμφανή τα σημάδια είναι σημαντικός, καθώς αυτά συνήθως εμφανίζονται αφού έχει απολεσθεί το 75% της νεφρικής λειτουργίας. Από την ηλικία των 7 ετών, ο κίνδυνος νεφροπάθειας αυξάνεται. Έτσι, συνιστάται όλες οι γάτες, από αυτή την ηλικία και έπειτα, να περνούν ένα «τεστ ηλικιωμένης γάτας» κατά τον ετήσιο έλεγχό τους Η ΧΝΝ είναι μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη νόσος, ωστόσο με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας θα είστε σε θέση να της παρέχετε μακροχρόνια φροντίδα ενώ θα σας εξηγήσει πώς να εντοπίζετε τα σημάδια στις ηλικιωμένες γάτες.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της νεφρικής νόσου στις γάτες;

Τα σημάδια νεφροπάθειας δεν είναι ορατά όταν αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Κατά τη διάγνωση, η ΧΝΝ έχει εκδηλωθεί ήδη για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο η εξέλιξή της μπορεί να επιβραδυνθεί με τη βοήθεια εγκεκριμένης από κτηνίατρο τροφής για γάτες με νεφρική νόσο. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της νεφροπάθειας σε προχωρημένο στάδιο είναι παρόμοια, πλην όμως γίνονται πολύ πιο αντιληπτά από τους γονείς των κατοικιδίων.

Σημάδια

 Αυξημένη δίψα

 Μειωμένη όρεξη

 Αυξημένος όγκος ούρων

 Απώλεια βάρους

 Κακοσμία του στόματος ή ερεθισμένη στοματική κοιλότητα

 Λήθαργος ή αδυναμία

 Εμετός και διάρροια

 Δυσκοιλιότητα

Διατροφή για γάτες με νεφροπάθεια

Αν η γάτα σας πάσχει από νεφρική νόσο, η σωστή διατροφή µπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή της. Οι ειδικά σχεδιασμένες κλινικές τροφές που περιέχουν μειωμένες ποσότητες φωσφόρου και εξαιρετικά εύπεπτες πρωτεΐνες, καθώς και αυξημένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαιο, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής σε γάτες με ΧΝΝ σε σύγκριση με τις τυπικές γατοτροφές. Ενδεχομένως με τον καιρό η όρεξη της να αρχίσει να μεταβάλλεται. Η χορήγηση διαφόρων ειδών (ξηρά, ραγού) κατάλληλης τροφής και γεύσεων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την επιλογή των τροφών. Όταν προβαίνετε σε διατροφικές αλλαγές, είναι σημαντικό να τις πραγματοποιείτε σταδιακά, διότι ορισμένες γάτες χρειάζονται αρκετές εβδομάδες, ή και μήνες, μέχρι να συνηθίσουν μια νέα τροφή.

Θρέψτε το μικροβίωμα του κατοικιδίου σας

Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η υγεία του εντέρου συνδέεται με εκείνη των νεφρών. Η διατροφή που έχει διαμορφωθεί με συστατικά που αποδεδειγμένα θρέφουν το μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα νεφρά τους.

Τι γίνεται με τη χρήση σπιτικής διατροφής για γάτες με νεφρική νόσο;

Αν και η χρήση σπιτικής (ή ωμής) διατροφής για γάτες με νεφρική νόσο έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής στο διαδίκτυο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορους παράγοντες, όπως οι κίνδυνοι μόλυνσης, η εξισορρόπηση των θρεπτικών συστατικών και το συνολικό κόστος. Όταν αναζητάτε διατροφικές εναλλακτικές λύσεις για γάτες με νεφρική νόσο, θα πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας για συγκεκριμένες συστάσεις.

ΠΗΓΗ: https://www.hillspet.gr

τελευταια αρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img