spot_img
spot_img

Φροντίδα για νεογέννητα ορφανά γατάκια

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε πως να φροντίσετε νεογέννητα αδέσποτα γατάκια, την φροντίδα τους και τα συχνά προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε.

Δυστυχώς τα ορφανά γατάκια σε πολύ νεαρή ηλικία (λίγων ημερών) είναι πολύ ευαίσθητα με κάποιες έρευνες να αναφέρουν ως και 40% πιθανότητα θνησιμότητας.

Για να τα σώσετε πρέπει να εξασφαλίσετε άριστες συνθήκες ταΐσματος και καθαριότητας, παρέχοντας το κατάλληλο περιβάλλον!

Συχνότητα-ποσότητα ταΐσματος στα γατάκια

Ανάλογα με την ηλικία τους τα γατάκια πρέπει να ταΐζονται κάθε 2-4 ώρες.

Για να υπολογίσετε την ηλικία να έχετε υπόψιν ότι τα μάτια τους ανοίγουν πρώτη φορά στις 7-10 μέρες, ενώ στις 2 εβδομάδες περίπου είναι εντελώς ανοιχτά.

Αν είναι κάτω των 10 ημερών τα γατάκια θέλουν τάισμα κάθε 2 ώρες, αυξάνοντας το διάστημα, ώστε μετά τις 3 βδομάδες να τρώνε ανά 4-5 ώρες.

Θα χρειαστείτε κάποιο υποκατάστατο γάλακτος για γατάκια, ενώ η ποσότητα που χρειάζεται αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.

Συνήθως η συσκευασία περιλαμβάνει μπιμπερό, αν όχι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα.

Το γάλα θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περίπου 36 βαθμών, πράγμα που μπορείτε να ελέγξετε ρίχνοντας μια σταγόνα πάνω σας.

Μέθοδος ταΐσματος

Προσοχή στη φυσιολογική στάση θηλασμού, τα γατάκια πρέπει να είναι πλάγια ή μπρούμυτα και το κεφάλι σε φυσιολογική στάση.

Αν δε θηλάζει σε αυτή τη στάση μπορείτε να το έχετε όρθιο αλλά ΠΟΤΕ ανάσκελα.

Σε περίπτωση που δε δείχνει διάθεση να θηλάσει μπορείτε να του χαϊδέψετε το κεφαλάκι (το κάνουν οι μητέρες τους αυτό) ή να απομακρύνεται στιγμιαία τη ‘θηλή’ και να τη ξαναδώσετε.

Πέρα από τη στάση, σημασία έχει και ο ρυθμός χορήγησης, καθώς ο γρήγορος και πιεστικός μπορεί να προκαλέσει εισρόφηση, πνευμονία ακόμα και θάνατο, ενώ ο αργός υποσιτισμό.

Αν βλέπετε πως το γατάκι δεν μπορεί να θηλάσει ικανοποιητικά, μπορείτε να ανοίξετε παραπάνω την τρύπα στη ‘θηλή’ του μπιμπερό (πχ με μια βελόνα ή ένα ψαλίδι) ώστε να θηλάζει μεγαλύτερη ποσότητα.

Ούρηση-αφόδευση

Μετά το θηλασμό η μητέρα γάτα γλύφει τα γατάκια της στην περιοχή που είναι τα γεννητικά όργανα για να διεγείρει την ούρηση.

Αντίστοιχα θα πρέπει να τα βοηθάτε μέχρι 3-4 εβδομάδων τρίβοντάς τα με βρεγμένο βαμβάκι ή κάποιο πανάκι, ώστε να μπορέσουν να ουρήσουν και να αφοδεύσουν.

Φυσιολογικά τα γατάκια ουρούν μετά από κάθε τάισμα ενώ τα κόπρανα θα είναι μαλακής υφής περίπου σαν οδοντόπαστα.

Κάποια γατάκια μπορεί να κάνουν διάρροια αν υπάρχει κάποιος λοιμώδης παράγοντας ή αν ταϊζονται υπερβολικά, ενώ αν τα κόπρανα είναι σφιχτά και σκούρα μας δείχνουν αφυδάτωση ή πιθανό υποσιτισμό.

Τα γατάκια που αρνούνται να φάνε μπορείτε να τα ενισχύσετε σε όρεξη, δίνοντάς τους λίγο μέλι στο στόμα και δοκιμάζοντας ξανά μετά από λίγο.

Από ηλικία 3 εβδομάδων καλό είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε άμμο υγιεινής βάζοντας τα γατάκια στην αμμοδόχο μετά από κάθε τάισμα.

Χώρος φύλαξης-φωλιά

Όσον αφορά το χώρο διαβίωσης, διατηρείστε τα γατάκια σε ζεστό, στεγνό και καθαρό μέρος, βάζοντάς τα σε μια γατοφόρο ή σε κάποιο κουτί με πολλές πετσέτες καθώς και πάνες που θα αλλάζετε συχνά.

Όσο πιο μικρό είναι ένα γατάκι τόσο πιο σημαντικό είναι να του παρέχετε μια θερμαντική πηγή.

Μια καλή συμβουλή είναι να ζεσταίνετε μπουκάλια με νερό που θα τυλίγετε με πετσέτες, βάζοντας το γατάκι ανάμεσα, αλλά έχοντας χώρο να απομακρυνθεί από τη ζέστη αν δεν την θέλει.

Μπορείτε επίσης να βάλετε στην φωλιά ένα λούτρινο παιχνίδι για να αισθάνεται πιο άνετα και ζεστά.

Κανόνες υγιεινής

Τέλος, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις συνθήκες υγιεινής, μπορείτε να καθαρίζετε τα γατάκια τοπικά με χλιαρό νερό, όταν λερώνονται απομακρύνοντας συχνά τις λερωμένες πάνες από το χώρο τους.

Πλένεται συχνά τα χεριά σας μετά από κάθε επαφή ενώ καλό είναι να έχετε μία μπλούζα που θα την φοράτε μόνο όταν χειρίζεστε γατάκια.

Τα σκεύη για το τάισμα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, ενώ αν παρασκευάζετε  γάλα για όλη την ημέρα πρέπει να το διατηρείται στο ψυγείο και να μη χρησιμοποιείται την επόμενη μέρα.

Όσον αφορά τη δική σας υγιεινή, ένα αδέσποτο γατάκι μπορεί να μεταφέρει ψύλλους αλλά και ενδοπαράσιτα, οπότε πρέπει να είναι σε περιορισμένο χώρο μέχρι να γίνουν οι αποπαρασιτισμοί του.

Αυτό θα γίνει στην πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο σας!

Ένα γατάκι που γεννιέται 80-120 γραμμάρια θα πρέπει να παίρνει 100 γραμμάρια τη βδομάδα και φτάνοντας στην ηλικία των 3-4 εβδομάδων να απογαλακτιστεί, προσθέτοντας σταδιακά κονσέρβα στη διατροφή του.

Σε αυτή την ηλικία μπορείτε να καλέσετε τον κτηνίατρο σας για να κλείσετε ραντεβού για αποπαρασιτισμό τον πρώτο του ή επανάληψη του προηγούμενο και αργότερα θα κάνετε το πρώτο σας εμβόλιο.

ΠΗΓΗ: https://www.vetdoc.gr

τελευταια αρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img