spot_img
spot_img

Η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού γάτας

spot_img

Τι είναι η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας (FLUTD)  ;

Η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας αναφέρεται σε διάφορες συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη ή και την ουρήθρα της γάτας. Οι γάτες με τη νόσο αυτή είναι συνήθως μεσήλικες, στειρωμένες και υπέρβαρες. Πιθανές αιτίες θα μπορούσαν να είναι η ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας, ο σπασμός της ουρήθρας, τα βύσματα της ουρήθρας, η ουρολιθίαση, η ουρολοίμωξη, τα νεοπλάσματα και η στένωση της ουρήθρας. Δεδομένου ότι οι διαταραχές αυτές έχουν παρόμοια συμπτώματα, πρόσθετες εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διάγνωση.

Η έμφραξη της ουρήθρας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Η έμφραξη συναντάται κατά κανόνα στους γάτους και πολύ σπανιότερα στις γάτες, καθώς αυτές διαθέτουν κοντύτερη και ευθύτερη ουρήθρα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Συχνές διαδρομές προς την αμμολεκάνη
  • Αίμα στα ούρα
  • Πόνος και δυσκολία στην ούρηση
  • Ούρηση σε ακατάλληλα μέρη (εκτός αμμολεκάνης)
  • Υπερβολική αυτοπεριποίηση (ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων)
  • Αλλαγές στην συμπεριφορά, όπως ευερεθιστότητα

Αιτίες νόσου του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας (FLUTD)

Ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας (FIC). Η πιο κοινή αιτία FLUTD στις γάτες κάτω των 10 ετών, προκαλείται από μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης άγνωστης αιτιολογίας. Είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ουροποιητικού και νευρικού συστήματος με το οξύ ή χρόνιο στρες να αποτελεί προδιαθετικό παράγοντα. Ωστόσο η ακριβής αιτία αυτής της κατάστασης παραμένει άγνωστη και έτσι η διάγνωση της γίνεται μέσω του αποκλεισμού άλλων αιτιών από τον κτηνίατρο.

Ουρολιθίαση. Είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία FLUTD στη γάτα και μπορεί να προσβάλει και την ανώτερη ουροφόρο οδό. Εμφανίζεται συχνότερα σε μεγάλης ηλικίας, παχύσαρκες με μειωμένη κινητική δραστηριότητα γάτες. Η διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη νερού και η φυλή αποτελούν επίσης προδιαθετικούς παράγοντες. Οι συχνότερα εμφανιζόμενοι λίθοι είναι ουρόλιθοι στρουβίτη και οξαλικού ασβεστίου όπως σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν λίθοι φωσφορικού ασβεστίου, κυστίνης και ουρικού αμμωνίου.

Έμφραξη της ουρήθρας. Συμβαίνει όταν μια πέτρα (ουρόλιθος) ή  ένα βύσμα της ουρήθρας ενσφηνωθεί στην ουρήθρα με αποτέλεσμα να  εμποδίζει την ούρηση και είναι ένα επείγον περιστατικό.

Ουρολοίμωξη. Βακτηριακές μολύνσεις τείνουν να εμφανίζονται σε γάτες ηλικία άνω των 10 ετών και είναι λιγότερο συχνές σε μικρότερες ηλικίες.

Ανατομικά Ελαττώματα. Με τον τραυματισμό της ουρήθρας μπορεί να δημιουργηθεί ινώδης ιστός με αποτέλεσμα η ουρήθρα της γάτας να γίνει πάρα πολύ στενή και να υπάρχει δυσκολία στην ούρηση.

Οι όγκοι (νεοπλασία). Αν και οι όγκοι στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης είναι σπάνιοι, μπορούν να εμφανίσουν καρκίνωμα του μεταβατικού επιθηλίου, αδενοκαρκίνωμα, λειωμύωμα και λέμφωμα. Η διάγνωση γίνεται με τον εντοπισμό της μάζας με υπέρηχο ή κυστεοσκόπηση και τη λήψη βιοψίας. Τα νεοπλασματικά κύτταρα σπανίως εμφανίζονται στα ούρα.

Διαγνωστική προσέγγιση FLUTD

Ανάλυση ούρων. Με την ανάλυση των ούρων και την εξέταση του ιζήματος μπορεί να παρατηρηθούν:

  • Η ύπαρξη αυξημένου αριθμού κρυστάλλων που προδιαθέτουν σε ουρολιθίαση
  • Η ύπαρξη πυοσφαιρίων, ερυθροκυττάρων και βακτηριακού πληθυσμού που είναι ένδειξη ουρολοίμωξης
  • Ύπαρξη γλυκόζης ή κετονών που μπορεί να υποδηλώνουν σακχαρώδη διαβήτη
  • Το χαμηλό ειδικό βάρος του ούρου μπορεί να υποδηλώνει κάποιο συστηματικό νόσημα όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ο υπερθυρεοειδισμός.

Η καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα μπορεί να απαιτούνται, για να καθοριστεί αν μια ουρολοίμωξη προκαλεί τα συμπτώματα.

Εξετάσεις αίματος. Μαζί με την ανάλυση ούρων, οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις αξιολογούν συμπληρωματικά την κατάσταση για τη διαπίστωση τυχόν ύπαρξης συστηματικού νοσήματος. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να παρέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα γενική υγεία της γάτας  ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

Ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν να εντοπιστούν ακτινοσκιεροί λίθοι στην ουροδόχο κύστη.

Υπερηχογράφημα. Η υπερηχοτομογραφική εξέταση κοιλίας παρέχει πληροφορίες για την εκτίμηση του σχήματος, του μεγέθους και του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, όπως και για την παρουσία λίθων, ιζήματος ή μορφωμάτων μέσα σε αυτήν.

Κυστεοσκόπηση. Παρέχει άμεση απεικόνιση της ουροδόχου κύστης για διάγνωση, θεραπεία και λήψη βιοψιών.

Θεραπεία

Ανάλογα με το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τις εργαστηριακές εξετάσεις και  τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων θα διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πώς μπορώ να μειώσω τις πιθανότητες εμφάνισης FLUTD;

  • Κρατήστε την αμμολεκάνη σας καθαρή και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ακόμη μια παραπάνω από τον αριθμό των γατών στο σπίτι.
  • Βεβαιωθείτε ότι η αμμολεκάνη που διαθέτετε είναι τουλάχιστον 1,5 φορά το μήκος της γάτας σας.
  • Τοποθετήστε την αμμολεκάνη σε ένα ήσυχο μέρος.
  • Μεριμνήστε ώστε να υπάρχει νερό συνεχώς διαθέσιμο για τη γάτα σας ανά πάσα στιγμή. Μερικές γάτες προτιμούν τρεχούμενο νερό, όπως από ένα σιντριβάνι.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι περιβαλλοντικές ανάγκες της γάτας σας πληρούνται ( ονυχοδρόμια, παιχνίδια, κρυψώνες).
  • Διατηρήστε το βάρος της γάτας σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά ή τη ρουτίνα της γάτας σας.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

τελευταια αρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img