spot_img
spot_img

Γιατί με γλείφει η γάτα μου; Ο θείος Σάκης ξέρει γιατί. Εσύ;

spot_img

Όποιος γνωρίζει δύο γάτες που συμπαθούν η μια την άλλη, μπορεί με λίγη τύχη να παρακολουθήσει πως περιποιούνται μεταξύ τους. Οι γάτες γλείφουν με αφοσίωση η μια την άλλη. Τι σημαίνει όμως όταν οι γάτες γλείφουν τον άνθρωπο τους;

Προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί οι γάτες γλείφουν τους ανθρώπους, ας ρίξουμε μια ματιά στις κοινωνικές σχέσεις των γατών μεταξύ μας. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο που παίζει η γλώσσα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις της γάτας.

Οι λόγοι για τους οποίους οι γάτες γλείφουν η μια την άλλη είναι οι εξής:

  • Περιποίηση του τριχώματος: Ακόμα και τα μικρά γατάκια απολαμβάνουν την «υγρή» περιποίηση του τριχώματος από τη μητέρα τους.
  • Ενισχύει το δέσιμο: Με βάση τις αναμνήσεις νεαρών γατών, η περιποίηση του τριχώματος μεταξύ ενήλικων γατών είναι επίσης μια έκφραση συμπάθειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
  • Ανιχνεύει τη μυρωδιά του τριχώματος: Μέσω του γλειψίματος η γάτα αντιλαμβάνεται καλύτερα τις μυρωδιές μιας άλλης γάτας.
  • Αλλάζει τη μυρωδιά του τριχώματος: Η γάτα υπερκαλύπτει τις άγνωστες μυρωδιές μιας άλλης γάτας με τα δικά της μόρια αρώματος. Για παράδειγμα, αφού επιστρέψει από μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο.

Τρεις λόγοι για τους οποίους οι γάτες γλείφουν τους ανθρώπους

Οι γάτες εφαρμόζουν στους ανθρώπους ό,τι γνωρίζουν από την κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλες γάτες. Από αυτό προκύπτουν μερικές εξηγήσεις, γιατί αρέσει στη γάτα να σας γλείφει.

Με το γλείψιμο δείχνει τη συμπάθειά της απέναντί σας

Ο πιο όμορφος και σημαντικός λόγος για το απολαυστικό γλείψιμο ενός ανθρώπου: Η γάτα θέλει να εκφράσει τη μεγάλη της συμπάθεια. Εάν χαϊδεύετε τη γάτα σας και στη συνέχεια αυτή σας γλείφει το χέρι γουργουρίζοντας, μπορείτε να χαρείτε: η γάτα σας συμπαθεί και απολαμβάνει να περνάει χρόνο μαζί σας. Αλλά μην στεναχωριέστε, εάν η γάτα δεν γλείφει ποτέ στο χέρι σας. Διότι οι γάτες το κάνουν αυτό σπανιότερα απ’ ότι οι σκύλοι. Στην κυριολεξία ισχύει: το γλείψιμο αγαπημένων ανθρώπων είναι καθαρά θέμα γούστου.

Γλείφει για να μαρκάρει την περιοχή της

Η συμπάθεια συμβαδίζει με τον επόμενο λόγο για τη θαρραλέα χρήση της γλώσσας. Επειδή η γάτα σας συμπαθεί τόσο πολύ, θέλει να σας το εκφράσει αναλόγως: «Αυτό το άτομο ανήκει σε μένα!» Τα τετράποδα έχουν πολύ πιο ευαίσθητη μύτη απ’ ότι εμείς. Αυτό που δεν παρατηρούμε όταν οι γάτες γλείφουν το δέρμα μας: αφήνουν μικροσκοπικά σωματίδια αρώματος. Αυτά σηματοδοτούν σε άλλες γάτες ή σκύλους ότι ανήκετε στην περιοχή της γάτας. Το γλείψιμο εκφράζει συνεπώς αξίωση ιδιοκτησίας. Η κατάσταση είναι παρόμοια εάν έχετε χαιδέψει άλλη γάτα ή ένα σκύλο, προτού συναντήσετε τη γάτα σας. Η γάτα μυρίζει τον πιθανό ανταγωνισμό. Μέσω του γλειψίματος η γάτα όχι μόνο αφαιρεί τα μόρια του αρώματός τους, αλλά τα υπερκαλύπτει συγχρόνως με τα δικά σας.

Η γάτα γλείφει ιδρώτα από το δέρμα σας

Ξαπλώνετε σε μια ξαπλώστρα στους 30 βαθμούς Κελσίου και η γάτα γλείφει το χέρι σας; Ίσως απλά της αρέσει η γεύση του ιδρώτα σας. Το ελαφρώς αλμυρό άρωμα είναι ενδιαφέρον για πολλά ζώα. Ακόμα κι αν προηγουμένως έχετε φάει κάτι νόστιμο, είναι πολύ πιθανό η γάτα να αντιλαμβάνεται τη μυρωδιά του στο χέρι σας. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που δεν της ξεφεύγει.

Τι πρέπει να κάνω εάν η γάτα με γλείφει;

Εάν η γάτα σας γλείφει από συμπαθεια, ίσως θελήσετε να της το ανταποδώσετε. Χαϊδέψτε την με το ελεύθερο χέρι σας. Σε πολλές γάτες αρέσει επίσης η περιποίηση του τριχώματος με μια μαλακή βούρτσα ή ένα γάντι για μασάζ. Εάν η γάτα σας ανήκει στις γάτες που απολαμβάνουν την περιποίηση, καλομάθετέ την με λίγα χάδια παραπάνω, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα. Έτσι, μπορείτε να ενισχύσετε το δέσιμο με τη γάτα σας.

Ενδέχεται οι γάτες να μεταδώσουν ασθένειες με το γλείψιμο;

Δεν είναι μόνο οι γονείς μικρών παιδιών που αναρωτιούνται: Μπορεί η γλώσσα της γάτας να μεταδώσει ασθένειες; Βασικά, καλό είναι να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες υγιεινής: εάν η γάτα έχει γλείψει τα χέρια σας, θα πρέπει στη συνέχεια να τα πλύνετε. Αλλά όταν ζουν στο σπίτι μικρά παιδιά, το χέρι προσγειώνεται προηγουμένως γρήγορα στο στόμα. Ανεξάρτητα από το γλείψιμο, ισχύουν τα ακόλουθα: Εάν ζουν στο ίδιο σπίτι ελεύθερες γάτες και μικρά παιδιά, θα πρέπει να αποπαρασιτώνετε τακτικά τη γάτα. Εάν το σάλιο της γάτας συναντήσει μικρές πληγές, ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκληθεί μόλυνση με το παθογόνο Bartonella henselae και επομένως «νόσος από αμυχή γάτας». Ωστόσο, όπως υποδηλώνει και το όνομα, αυτό μεταδίδεται κυρίως από τραυματισμούς λόγω γρατσουνίσματος. Η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω γλειψίματος είναι ελάχιστη. Για λόγους υγιεινής, μην αφήνετε τη γάτα να γλείφει το πρόσωπο των αγαπημένων σας ανθρώπων.

τελευταια αρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img